Thursday, October 19, 2017

Kortvarig höstkänsla

Höstfärger, 5 oktober
Hösten passerade väldigt fort i år. Iaf den mysiga fina hästkänslan med härliga röda färger. På bara 10 dagar gick den från att ha börjat skifta i färg till att vara fullt röd och nu ytterligare fem dagar senare är löven borta.

Höstfärger, 15 oktober
I och med att löven föll av har vi också betydligt mer insyn på baksidan. Dock spenderar vi liten eller nästan ingen tid i trädgården nu när hösten är här och det är ju mörkt strax efter vi kommit hem så ökad insyn gör inte så mycket

Sunday, October 1, 2017

Physalis

Physalis
Vår physalis som vi har övervintrat ett år har nu gjort sitt för den här säsongen. Det blir så kallt i uterummet att den bara ser för ledsen ut, tappar alla blad och står och hänger så idag klippte jag ner den nästan helt, plockade av alla frukter och så tänkte jag ge den en ny chans till övervintring men denna gång nedklippt och så hoppas jag att frukterna kan mogna på ett fat nära fönstret. Det får bli ett test.

Nedklippt physalis
Tänkte först slänga den men har inte hjärta att göra det när jag övervintrat den ett år redan och den levererar verkligen massor av frukt. Så kanske står den sig även till nästa sommar.

Thursday, September 21, 2017

Leopardsniglar i trädgården

Hos oss bor de här vackra sniglarna och de vårdas ömt.

Leopardsnigel

Sist vi var på återvinningen var två på väg att kastas då de hade hittat ner i de förmultna löven som leget i en tunna i två veckor. Paradiset för dem troligtvis men gräs och lövklippet fick stanna på återvinningen medan sniglarna fick följa med hem igen och blev utsläppta i trädgården.

Leopardsniglarna äter bara döda växter så de går inte på den sallad som växer och är fin och de äter dessutom mördarsniglarnas ägg. HURRA! Jag hoppas att det är just därför vi inte har några mördarsniglar så de här vackra djuren vårdar vi ömt. De är inga små sniglar heller. De här två är väl ca 10-15 cm i utsträckt läge.


Har gått ett par snigeljaktsrundor i år och inte hittat en enda mördarsnigel men av dessa har vi säkert fler än 20 som kommer fram varje natt, så långt har jag klarat av att räkna dem iaf. Väldigt häftigt för redan 20-30 meter från tomten har jag sett mördarsniglar på väg över trottoaren på kvällarna men till oss verkar de inte komma. De kanske vet att vi har andra sniglar som bor hos oss.

Monday, September 18, 2017

Ny lavendel

Eftersom jag i våras råkade döda vår lavendel till följd av för hård beskärning så har jag nu satt nya plantor. Ibland får man lära sig den hårda vägen. De står längs med carporten mot grannens husvägg.

Inte den bästa bilden direkt, men det är iaf dokumenterat :)

Wednesday, September 13, 2017

Trimning av häcken


I helgen tog vi oss åter ann vår häck. Vi klippte ju i februari ner den inre häcken eftersom den var mer lik mindre träd än en häck och själva insynsskyddet hade hamnat 3-5 meter upp i luften. Den yttre delen var betydligt lägre och bättre även om den också snart drar iväg alldeles för mycket om den inte hålls efter.

Vi klippte som sagt ner den inre raden och den tog sig ju riktigt bra igen så den är ganska hög redan nu men till våren ska den åter toppas. Enligt riktlinjerna ska man bara släppa upp den 20 cm per år om man vill ha en tät häck men då den börjar ca 10-20 cm ovan mark och dessutom kanske inte behöver vara supertät alldeles ända längst ner så tänkte vi tjuva lite och kanske kapa den nånstans på 30-50 cm från marken. På så sätt hinner vi få någorlunda insynsskydd av den redan nästa sommar och sen året därpå är det nog ganska hyfsat även om det nog kanske tar 5-6 år innan den är i höjd med den andra häcken som är en ca 2,5 meter hög.

Nu rörde vi ju som sagt var inte den inre utan den här helgen var det den yttre som fick sig en liten toppning. Den har vi egentligen knappt gjort något på på höjden men för att undvika att den sticker hur högt som helst och istället förgrenar sig och håller sig tät även upptill så kapade vi de längsta kvistarna så nånstans 20-50 cm rök nog på sina ställen. Men nu blev den jämn och riktigt fin och känns dessutom lite tätare just för att den glesa toppen försvann. 


Så här rak och fin blev häcken nu efter toppning. Till höger på bilden ser man också hur hög den inre häcken var tidigare så det har blivit en enorm skillnad. Majoriteten av husen i vår länga har ungefär samma höjd som vi nu men grannen bredvid oss har nu en mycket högre häck än övriga då hon lät den vara kvar.



För att snygga till ordentligt rensade vi även bort allt ogräs som växer i häcken så all näring i jorden kan gå till buskarna och för att slippa det otrevliga ogräset vi kämpar mot där. 

Det växer ruskigt fort och tar nästan upp all yta. På ena delen har jag en vintergröna som är riktigt fin och där växer inget annat ogräs så försöker få den att sprida sig i häcken men funderar på att plantera in mer av den växten för att hjälpa den på traven att ta över all fri jord som finns innan dess det andra ogräset tar över igen.





Sunday, September 10, 2017

Fläder

Jag älskar fläder och vill så gärna ha en buske nära hemma. Pratade om det på jobbet i våras och då erbjöd sig en kollega att dra upp sticklingar till mig. Så otroligt snällt och nu fick jag en kruka med flera sticklingar som bildade en bra buske.

Erik var dock inte alls lika förtjust i idén att ha en fläder på tomten. Han beklagade sig över att den har massa rötter... Vet inte om det sitter i sen dess han grävde upp björken? Jag fick iaf vika mig så jag har planterat busken i en närliggande skogsdunge så jag vet var den finns och alltid har nära till en fläderbuske :)

Kanske inte helt fel att försköna närområdet heller även om jag kände mig som en ligist när jag smög iväg och planterade den i hopp om att ingen såg mig. Nu står den där iaf. Min alldeles egna fläderbuske som jag hoppas att bara jag hittar för att plocka från :)

Apropå fläder drack vi upp den sista saften för två veckor sen så jag tänkte testa ta fram mina frusna fläderblommor och göra en ny sats saft. Det blir intressant att se hur den blir på frusna blommor.



Monday, August 28, 2017

Sjösten + grundfärg

Sommarens projekt har varit att snygga till framsidan genom att måla källargrunden till huset och lägga sjösten runt om för att ersätta den rabatt där det bara vuxit ogräs.

Före

Vi velade en hel del kring vilken färg på grunden vi skulle välja. Först var vi säkra på att vi skulle ha samma grå ton som grannen men sen ändrade jag mig till vitt och var säker på det tills dess vi läste på och man avråder från vit grund då det kan se ut som om huset svävar och att man därför ska ha mörkare grund än husfasad som grundregel. Men till slut vågade vi gå emot råden och köpte vit färg efter ett gäng färgprover i olika vita nyanser.

Efter




Sjösten var väl det vi varit säkra på länge men där var den stora diskussionen istället hur långt vi skulle lägga. Runt huset eller hela vägen till brevlådan och om vi skulle ha runt hela. Till slut vann alternativet runt huset vilket innebär att det blev till att även så ny gräsmatta på resterande del av dagens rabatt. Som pricken över i:et bytte vi även brevlåda då vår gamla stod och lutade efter att den rostat sönder. Så istället för en mörkgrön står nu en stadig vit brevlåda framför vårt hus. Så nöjd!




Överdimensionerat
fundament
Det bökigaste delprojektet i hela det här var nog faktiskt att byta brevlåda. Fundamentet till den gamla visade sig vara ca 50 cm djupt och därtill fastmonterat med 5 st armeringsjärn på ca 40-60 cm så fundamentet satt där det satt. Synd bara att brevlådan inte satt kvar i detsamma så att den ändå stod och lutade. Och då den nya inte passade i gamla fundamentet så var det "bara" till att gräva upp det gamla och gjuta ett nytt.

Gjutningsmall till
nytt fundament

Det tog Erik väldigt många timmar och frustration att få upp det gamla fundamentet och därefter en hel del frustration även för att gjuta ny. Det krävdes en testomgång som sket sig helt, sen en ny där vi brände sönder borren som vi blandade med så tredje gången gillt blev det till slut en blandning värdig att gjuta fundamentet med. Att blanda betong visade sig inte vara något man gjorde hur som helst heller.

Sunday, August 13, 2017

Övervuxen sallad

Övervuxen plocksallad
Vi hann verkligen inte äta sallad i samma takt som den växte i år och det har lett till att salladsplantorna gått helt bananas och vuxit upp till salladsträd. Aldrig sett något liknande!

Än går de fortfarande att äta, jag trodde de skulle blivit träiga men så är inte fallet.

Nästa år får vi kanske dra ner något på planteringen :)

Friday, August 4, 2017

Bolltistel

De vackraste blommorna i trädgården just nu är bolltisteln och höstanemonerna som är så otroligt vackra bredvid varandra. Bolltisteln lockar till sig massvis med humlor vilket är jättemysigt!

Tuesday, July 25, 2017

Odla sallad

Att odla sallad är nog något av det bästa. Det växer så det knakar och är så sjukt gott. I år har jag dock planterat lite mer än jag kan hantera så det är helt omöjligt att äta upp i den takt det växer. Än har dock inget hunnit bli dåligt så vi ser hur länge den kan växa innan den börjar bli träig eller dör.

Men plantorna är galet täta nu och inte sådär luftiga och fina som de stod från början, nu kämpar de för att få plats i pallkragarna.

Riktigt gott är det att kunna gå och bryta några blad varje gång vi ska göra en sallad eller till att ha på frukostmackan (vilket visserligen sker väldigt sällan).



Sunday, July 23, 2017

Skörda vitlök

Skalade vitlökar för torkning
Idag plockade vi upp våra vitlökar då stora delar av blasten hunnit bli brun. Såg på en film att det var läge att ta up dem när 40% av blasten blivit vissen/brun och resten är grön så vi var kanske något sena men det var inga problem.

Det var min första skörd och det var först efter att ha plockat upp dem och flätat ihop dem tre och tre som jag kollade på filmen så då var det till att gå tillbaka till lökarna och börja skala bort jorden och få dem vita och fina. Lättare sagt än gjort när de redan var flätade :) Men nu vet jag hur jag gör nästa år och nu har jag även kollat in hur man gör en riktig vitlöksfläta så en sån får jag göra även då. Men i år blev det så här.

Sjukt nöjd iaf. Blev ett gäng vitlökar som nu hänger på tork i matkällaren. Risken är att det börjar lukta lite (massa) vitlök där nere men vi får stå ut. Tyvärr tappade vi hela flätan när vi börjat hänga upp den så några klyftor gick sönder så det luktar väl inte mindre för det. Vi hoppas att det inte gör att allt blev förstört.

Smålökar på blasten på vitlöken
De små "extralökarna" från blasten på vitlöken tänkte jag antingen slänga ner i nån gryta som de är eller lägga in i en inläggning. Får se vad det blir. De smakar massa vitlök iaf så det blir nog gott att använda dem lite hur som.






Sunday, July 2, 2017

Häggmispeln växer så det knakar

2 juli
På bara en månad har den beskurna Häggmispeln skjutit i höjden med ca 50 cm. Helt galet vad fort det går. Vår oro om att kapa ner till 20 cm per år var obefogad. Den växer betydligt mer än så!

Det vi ser är att vår grannes buske växer mycket bättre än vår. Skillnaden är att hon kapade alla grenar medan vi lämnade några på vissa buskar då vi var oroliga för om det skulle ta sig eller inte... eftersom varje avklippt gren genererar många skott har ju de buskar med flera grenar kvar mycket färre nya skott. Men det får vi kompensera för nästa år genom att kapa ner de som vi inte tog i år så vi kommer ifatt. Men då vet vi det till nästa gång.

Man vinner inget på att fega när man klipper ner en Häggmispel.

3 juni
Inom 3-4 år kommer vi nog ha en tillräckligt hög och väldigt tjock häck. Då kan vi även börja föryngra den yngre men lite långsamt så att hela häcken blir jämn och välmående utan att vi påverkar höjden på den eller kapar ner ytterkanten så det syns för förbipasserande.



Saturday, June 3, 2017

Häggmispeln tar sig efter beskärningen

Efter kapningen av häcken var vi nästan lite oroliga för att skotten tog sig så långsamt men till slut såg vi små röda tendenser till att nåt var på G ut från stubbarna. Efter det gick det fort. Nu ser det väldigt lovande ut. Alla stubbar har skjutit ut flera nya skott som växer riktigt bra.

Vi kapade dem sista helgen i februari.

Vi fegade ju lite och lämnade några stammar på den inre raden på häcken men nu när jag såg att det verkligen tar sig så har jag varit ute och klippt av ett gäng till. Dels ett par 2-3 stycken förra helgen som Erik godkände och nu idag kanske 8 grenar till... hoppas Erik förlåter (eller samtycker) han är ju på svensexa.

Jag googlade och man kunde klippa nu också så jag körde på så hinner de kanske ta sig innan hösten när vi ska ansa dem.

Även om vi bara har en rad i häcken uppe så tycker jag att den är godkänt tät så när den inre raden vuxit upp lär det inte gå att se igenom alls längre. Kommer bli superbra!!



Monday, May 15, 2017

Chilin flyttar ut


Igår fick alla chiliplantor flytta ut i uterummet permanent. Äntligen är det tillräckligt varmt på nätterna för att de ska klara av att stå ute.

Har varit riktigt bökigt ett tag att flytta alla krukor från uterummet till sovrummet och tillbaka varje dag i en månad... bra träning för ryggen (eller snarare "bra" slitage för densamma)

Nu är det vår på riktigt!

Smultron

De smultron jag förra året flyttade från nedre delen av trädgården där vi sådde gräs till rabatten blev i helgen åter flyttade. Smultron sprider sig ju som ogräs så att ha dem i en rabatt jag försöker hålla ordning på var kanske sådär smart...

Det positiva är att jag nu hade väldigt många smultronplantor att gräva upp och plantera om. Jag fyllde en odlingslåda, som i övrigt endast bestod av tre rader rädisor. Tanken var ju att fortsätta sätta rädisor i den lådan men det kan visst ändra sig snabbt :)


Får fortsätta så rädisor i den andra pallkragen bredvid vitlöken och gräslöken. Kanske även blir en rad sallad där.

Förutom att fylla pallkragen så räcktde det till flera rader smultronplantor i häcken så får de sprida sig där så hoppas jag att de vinner mot de andra ogräsen som försöker breda ut sig i häcken.


Friday, May 5, 2017

Älskar tulpaner!

Nu är alla tulpaner i blom och det är så vackert!

Har blivit ett 30-tal år äldre av att plantera tulpaner... för nu kan jag gå runt hemma och inte vilja göra mycket annat än att bara sitta och titta på blommorna och plocka lite i rabatten. Var kom det ifrån liksom? :)

Satte ett 50-tal tulpaner eller mer i höstas och är verkligen supernöjd med det även om det just då kändes som nåt av det jobbigaste jag gjort (vilket berodde på vår tunga lerjord kombinerat med att de skulle ner 20 cm i jorden vilket inte var gjort i ett kick).

Det kan bli så att jag planterar ett par lökar till i höst. Men då ligger fokus på att byta planket och sätta upp en friggebod bortom tulpanerna på bilden så kanske får fokusera på det då.



Sunday, April 23, 2017

Vårplantering

Aprilplantering 2017
Idag bjöds det på finväder så jag passade på att köra vårplanteringen. Våra fyra pallkragar från förra året ser ju riktigt bra ut igen nu efter att ha dragit bort lite ogräs och städat bort allt gräsklipp och löv som jag isolerade dem med inför vintern.

En pallkrage körde jag utan löv och gräsklipp på och visst märktes det skillnad. Det är helt olika jordkvalitet i de två och det är fler och framförallt större daggmaskar i de som haft gräsklipp i sig så jag hoppas på bättre jord i de pallkragarna.

I år skippar jag både ruccola och mangold för jag var inte så förtjust förra året... så nu blir det två pallkragar fyllda med sallad. Planterade ungefär en tredjedel nu så fortsätter jag lägga i frön varannan vecka eller liknande så inte allt mognar samtidigt.

En pallkrage kör jag rädisor i enligt samma planteringsprincip som salladen och sen satte jag även tre krukor med basilika, dill och oreganos och två krukor med tomat. Men tomaterna ska ju stå inomhus och gro så de är placerade i fönstret på övervåningen.




Saturday, April 22, 2017

Vårfint i uterummet

Solcellslampor IKEA
Vi har köpt två jättefina solcellslampor till uterummet på IKEA. Älskar dem! Nu i helgen när jag planterade om alla chiliplantor jag tänkt behålla så kunde jag mysa till det riktigt ordentligt i uterummet så ser fram emot vårkvällarna när vi kan sitta ute och njuta.

Totalt sparar jag nog 12 chiliplantor i år. Resten får bli gå-bort-presenter. Gav bort en planta Blue Christmas till Lisa igår. Hon hade inga höga förhoppningar om att den ska överleva men det hoppas jag ju förstås att den gör. Annica har jag även lovat två men har sen 3-4 kvar som jag borde ge bort men tyvärr är de lite bladlösa just nu efter att jag halvt hade ihjäl dem när jag var på semester och de torkade ut nu i påsk. Men de är på väg tillbaka.

Wednesday, April 12, 2017

Vårblommor

I höstas planterade jag både tulpaner och krokus i hopp om fina vårblommor för det saknade jag förra året och nu börjar det blomma i trädgården. De första krokusarna syntes nog nån gång i mars men nu börjar det komma ordentligt. Jättefint!!

Jag planterade ett stort antal tulpanlökar längs med planket på baksidan och även en del på framsidan och än har det bara börjat blomma. Ser fram emot när det står i full blom.

Förra året var det mest jord så här års innan perennerna började blomma. De har ju nu hunnit börja grönska till sig så lagom tills att dessa börjar överblomma så tror jag på att Praktveronikan och Kaukasisk förgätmigej och börjar blomma i fint blå blommor.

Sunday, March 12, 2017

Ansa häck

Sista helgen i februari gav vi oss på häcken på baksidan. Den hade vuxit sig väldigt hög och de flesta löv satt långt över huvudhöjd och det var nästintill trädstammar snarare än buskar i vissa fall. Lite nervösa för att det skulle kännas som om vi får för mycket insyn började vi kapa bort delar av häcken. Det var den inre raden som blivit hög, den yttre förnyades för 6-7 år sen då den helt kapats vid marken.

Målet är ju att minska insynen om ett par år när vi får lövverken i rätt höjd, men innan det blir bättre kommer det ju ta ett antal år. Vi började försiktigt och tog några stammar i taget och lämnade lite i inre raden för att det inte skulle bli för skarp gräns mot grannen till vänster som inte var redo att kapa sin häck än.

Första helgen i mars gjorde vi sen klart jobbet tillsammans med grannen åt andra hållet. Hon var dock mindre orolig och jämnade inre raden i häcken med marken så det slutade med att vi kapade bort det mesta vi lämnat för att istället matcha hennes häck. Nu är det "bara" grannen till höger om henne och till vänster om oss som har en riktigt hög häck. Resterande del av häcken längs hela gatan är i någorlunda jämn höjd med vår. Så vi får se om de också väljer att trimma den lite.

Skillnaden mellan oss och grannen är dock väldigt tydlig nu och tydligare blir det nog när det börjar bli grönt men vi hoppas hon gillar vår ansning och följer vårt exempel så blir det en snyggare helhet.

Igår när jag satt ute och läste gick ett par förbi och kommenterade att man här röjt i häcken och kommenterade att det var så fint. Jag tror inte att de såg mig så det var extra kul att höra dem.


Grenhögarna efter första helgens klippning. Sen åkte ofattbart kanske 8 stammar till ner. Kan inte förstå hur mycket vi kapade bort och vilka enorma grenar/stammar det var! De var kanske inte klippta sen huset byggdes 72. Men det vet jag ju inte med säkerhet...